Tabiat bir eczanedir, eczanelerde satılan ilaçların ihtivasının özünde bitki ve nebatatların oransal hesaplarından ortaya çıkan sonuçların bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Eczane kelimesi Arapça 'Ecza' ve Farsça 'hane' kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Ecza : İlaç manasına gelmektedir, hane ile birleşince ilaç satılan yer manasına gelmektedir.
Konumuz kuşburnu, hepimizin bildiği kadarıyla, bölgemizde de kuşburnu çokça bulunmaktadır, biraz geriye, eskilere gittiğimiz zaman, yediğimiz içtiğimiz her şey mevsiminde hazırlanır depolanır, yıl içinde sofralara gelir, beslenmemiz bu şekilde yapılan ürünlerden elde edilirdi, soframızdan eksik olmayan yiyeceklerden bir tanesi de kuşburnu ezmesiydi. Her yeni çıkan bir şey eski olan bir şeyi ortadan kaldırdığı gibi zaman içinde sofralardan kalkan kuşburnu yeniden keşfedilerek hem sofralarımızda hemde doktor reçetelerinde bir çok derde deva olmasından dolayı tavsiye edilir olmuş ve kuşburnu eski itibarını yeniden kazanmıştır. Mevsim itibarıyla bolca tüketilmesi gereken kuşburnunu sizlere hatırlattıktan sonra faydalarını tekrar ederek bilgilendirmiş olalım. Haberimizde bulunan resminde yer alan resim karesi ilçemiz eski ekinpazarı bedesten girişinde saathanenin sol başında birinci dükkan olan Ahmet ALTUNDAĞ ( postacı ) abimizin dükkanı önün çekilmiştir. Postacı Ahmet abi yöremizde yetişin doğal ürünlerin satışını yapmaktadır.
KUŞBURNUNUN YAPILIŞI :
Kuşburnu güzelce yıkandıktan sonra, kaynatılmak içi su dolu bir kazana konur, kuşburnu ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatıldıktan sonra, süzgeçten geçirilerek, posa kısmı süzgecin üzerinde kalır, süzgeçten geçen kuşburnu sonraki bir işlemde ince elekten tekrar geçirilerek, kendi kıvamına gelinceye kadar tekrar edilir, elde edilen kuşburnu ezmesi tekrar kaynatılır ve bu kaynatma esnasında devamlı karıştırılarak kazana sarması engellenir ve karıştırılan kuşburnu marmelatında yüzeye gelen köpük ve diğer malzemeler temizlenerek, kazanda bulunan kuşburnu oranın % 30 kadar oranda şeker ilave edilir, tam kıvamına gelen kuşburnu sıcak şekliyle kavanozlara konulur.
Kuşburnu dünya genelinde gıda maddesi olarak kullandığı gibi birçok tıbbi hastalığın tedavisinde de bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Kuşburnu bitkisinin çayı, yağı, reçeli, ezmesi ve hoşafı yapılmaktadır.
Dünyada en faydalı 20 bitki arasında gösterilen kuşburnu bitkisinin birçok Cilt ve yara iltihaplanmalarında oldukça faydalıdır; taze kuşburnu bitkisi ciltteki iltihaplanmalara sürüldüğünde kısa sürede iyileşme görülmektedir.
Kuşburnu bitkisi genellikle kurutulup çay olarak tüketilir ama kuşburnu çekirdeği yağı, kuşburnu reçeli, kuşburnu hoşafı, kuşburnu ezmesi de dünya genelinde sıkça tüketilir.
- Kuşburnu Çayı : Basur(hemoroid) hastalarının kullanmaları önerilen kuşburnu çayını sağlığınız için içmeniz önerilir.
- Kuşburnu romatizma ve eklem rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir; kuşburnu bitkisinin eklem kireçlenmelerinin tedavisi ve romatizma ağrılarının giderilmesindeki faydaları klinik araştırmalarla kanıtlanmıştır. Scandinavian Journal of Rheumatology’da Ağustos 2005’de yayınlanan bir klinik çalışmasında kuşburnu eklem ağrısı olan hastaların % 82 sinde ağrılarda azalmaya neden olmuştur. Danimarkalı doktor Kaj Winter tarafından yapılan araştırmada; Eklem ağrılarında tedaviyi desteklediği, kuşburnu kabuk ve çekirdeğinde yer alan bir maddenin iltihabi reaksiyonu engellediğine dair tespitleri yapılmıştır.
- Grip ve soğuk algınlığı tedavisinde etkilidir; içerdiği C vitamini ile gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı tedavisinde etkili bir tedavi yöntemidir, hastalıktan önce tüketildiğinde ise bu hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasını sağlar.
- Kanser ve kalp rahatsızlıklarına karşı vücudun bağışıklık kazanmasını sağlar; sık sık kuşburnu bitkisi tüketen bir kişinin kanser olma ihtimali diğer insanlara göre daha azdır.
- Akciğerleri temizler, akciğerde leke oluşumunu engeller ve bronşları açar; özellikle bronşit hastaları için inanılmaz bir tedavi yöntemidir.
- İdrar yolları enfeksiyonlarını iyileştirir; idrar esnasında oluşan ağrı ve yanmaların tedavisinde etkilidir.
- Japonya’da yapılan bir araştırmada tohumundan hazırlanan özütün vücut yağ oranını düşürdüğü gözlenmiştir.
- Böbreküstü bezlerine olan etkisiyle hormonların üretimini destekler.
- İçerdiği yoğun antioksidanlar nedeni ile yaşlanmaya karşı savaşıyor ve yaşlanmayı geciktiriyor,